Вести од индустријата

Кои се 5-те главни адитиви во храната?

2024-07-25

Food additivesстанаа составен дел од современото производство на храна, подобрувајќи ги вкусовите, боите, текстурите, па дури и продолжувајќи го рокот на траење. Додека некои адитиви се природни, многу од нив се синтетички и се додаваат во храната за специфични цели. Во оваа статија, ќе истражуваме во петте главни прехранбени адитиви кои вообичаено се наоѓаат во нашата секојдневна исхрана, истакнувајќи ги нивните функции и потенцијалните импликации.


1. Monosodium Glutamate (MSG)

Клучна функција: Мононатриум глутамат, попознат како MSG, е засилувач на вкус кој се користи за интензивирање на вкусот на солените јадења. Тоа е натриумова сол на глутаминска киселина, природна амино киселина која се наоѓа во многу храна како домати, сирење и алги.


Присуство во храната: MSG е широко користен во преработена храна, брза храна, супи, сосови и мешавини за зачини. Го има и во некои грицки, конзервирани производи, па дури и во храна за бебиња.


Здравствени размислувања: Иако генерално се сметаат за безбедни од регулаторните агенции, некои поединци може да доживеат несакани реакции како што се главоболки, црвенило или гадење по конзумирање на MSG.


2. Вештачка боја за храна

Key Function: Artificial food coloring is used to add vibrant hues to foods and beverages, making them more visually appealing. These dyes are synthetic and do not occur naturally in foods.


Присуство во храната: Ќе најдете вештачки бои во широк спектар на производи, вклучувајќи бонбони, безалкохолни пијалоци, печива, житарки, па дури и некои млечни производи. Вообичаените бои вклучуваат црвена 40, жолта 5 и сина 1.


Health Considerations: Concerns have been raised about the potential health impacts of artificial food colorings, particularly in children, who may be more sensitive to their effects. Some studies have linked artificial dyes to hyperactivity and behavioral issues.


3. Натриум нитрит

Клучна функција: Натриум нитрит е конзерванс кој често се користи во преработеното месо како сланина, шунка, виршли и колбаси за да се спречи растот на бактериите и да се одржи розовата боја.


Присуство во храната: Тоа е честа состојка во сувото и пушено месо, каде што помага да се продолжи рокот на траење и да се подобри изгледот.


Здравствени размислувања: Натриум нитрит може да реагира со други соединенија за време на обработката за да формира N-нитрозо соединенија, кои се поврзани со зголемен ризик од одредени видови на рак. Сепак, регулаторните агенции утврдија дека нивоата што се користат во храната се генерално безбедни.


4. Сируп од пченка со висока фруктоза (HFCS)

Клучна функција: Високо-фруктозен сируп од пченка е засладувач добиен од пченкарен скроб. Се користи како замена за шеќер или како дополнителен засладувач во многу преработена храна и пијалоци.


Присуство во храната: HFCS е сеприсутен во модерната исхрана, се наоѓа во безалкохолни пијалоци, сокови, житарки, печива, јогурти и безброј други производи.


Здравствени размислувања: Високиот внес на HFCS е поврзан со зголемен ризик од дебелина, дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести. Неговата висока содржина на фруктоза може да придонесе за метаболичка дисфункција и отпорност на инсулин.


5. Вештачки засладувачи

Клучна функција: Вештачките засладувачи се нискокалорични или безкалорични замени за шеќер кои се користат за засладување на храната и пијалоците без додавање значителни калории.


Присуство во храната: Ќе најдете вештачки засладувачи во диетални газирани сокови, бонбони без шеќер, нискокалорични јогурти и многу други производи кои се продаваат како „без шеќер“ или „ниско-шеќер“. Вообичаени примери вклучуваат аспартам, сукралоза и стевиа.


X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept